Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Γρίπη των χοίρων

Καθησυχαστικός ο Δ.Αβραμόπουλος
Περισσότερα νοσοκομεία σε επιφυλακή, μετά το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα

ΑΠΕ
Ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος επισήμανε ότι το κρούσμα της νέας γρίπης στον 19χρονο είναι ελαφρά περίπτωση
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Δείτε το βίντεο...

Να καθησυχάσει τους πολίτες, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας γρίπης στη χώρα, επιχείρησε ο Δ.Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή, ωστόσο ζήτησε να μην εφησυχάσουν. Κατά τη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας αποφασίστηκε να τεθούν περισσότερα νοσοκομεία σε επιφυλακή, εν όψει δύσκολου Σεπτεμβρίου.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα κρούσματα από τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος δήλωσε ότι τα δεδομένα για τη χώρα αλλάζουν από τη στιγμή που σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα, ωστόσο επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι αρκούντως αποτελεσματικά.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εκτός του Σισμανογλείου, του Σωτηρία και του ΑΧΕΠΑ θάλαμοι αρνητικής πίεσης δημιουργούντιαι και στα νοσοκομεία: Παίδων Αγ.Σοφία, το μαιευτήριο Έλενα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.

Ακόμη, ανέφερε ότι σταδιακά θα τεθούν σε ετοιμότητα και τα νοσοκομεία: Ρόδου, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Κέρκυρας και Λάρισας, προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη εν όψει Σεπτεμβρίου, όταν αναμένεται να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα, καθώς σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ η νέα γρίπη θα συνδυαστεί με την εποχική γρίπη.

Για τη στελέχωση των ειδικών θαλάμων στα νοσοκομεία της χώρας θα προσληφθούν 200 άτομα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο Δ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς η χώρα είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κρούσματα της νέας γρίπης. Υπογράμμισε, ωστόσο, τη σημασία να ακολουθούνται οι κανόνες για την ατομική και δημόσια υγιεινή και ζήτησε διαρκή ενημέρωση του κοινού.

Ειδικότερα, για την κατάσταση του 19χρονου, που παρουσίασε συμπτώματα της νέας γρίπης και νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο, ο υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι πρόκειται για ελαφρά περίπτωση. Ο νεαρός παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς και η κατάστασή του είναι υπό πλήρη έλεγχο και δεν εμπνέει ανησυχία, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Όπως διευκρινίστηκε, ο 19χρονος βρίσκεται για προληπτικούς λόγους στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, όπου θα ολοκληρωθεί η παρακολούθησή του σε επτά ημέρες από σήμερα.

Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι έχει γίνει έλεγχος στα μέλη του περιβάλλοντός του και δεν προκύπτει να έχουν προσβληφθεί από τη νέα γρίπη συγγενείς ή φίλοι του. Παράλληλα, συνεχίζεται ο έλεγχος σε 16 από τους συνεπιβάτες που μπορεί να ήρθαν σε επαφή μαζί του, στη διάρκεια της πτήσης από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σ.Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι αναμενόμενο να έχουμε και άλλα κρούσματα κυρίως σε ταξιδιώτες καθώς η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς διεθνώς.

Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο η Ελλάδα επιδημιακά να βρεθεί σε παρόμοια θέση με αυτή που είναι σήμερα οι ΗΠΑ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στην Αμερική οι θάνατοι είναι σήμερα σε πολύ χαμηλό ποσοστό και η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο για τη νέα γρίπη, ανέφερε ότι το πρώτο στάδιο των ερευνών έχει ολοκληρωθεί και αν όλα πάνε καλά η πρώτη δόση του εμβολίου θα παρασκευαστεί τέλη του Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη.

Όσον αφορά τα αντιικά φάρμακα τόνισε ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, με φειδώ και μόνο σε ασθενείς που περνούν τη νέα γρίπη με συμπτώματα τα οποία είναι πιθανόν λόγω της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους να τους οδηγήσουν σε επιπλοκές.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μπορεί να συμβεί από το φθινόπωρο και μετά» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, αλλά το μόνο για το οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι σε ατομικό επίπεδο μπορούμε να κάνουμε μικρά, αλλά πολύ σημαντικά πράγματα ώστε να μη διασπαρεί ο ιός.

Καλό πλύσιμο των χεριών αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, καθώς τα χέρια είναι πηγή εισόδου των ιών στον οργανισμό, ιδίως όταν με αυτά τρίβουμε τα μάτια μας ή αγγίζουμε το στόμα ή τη μύτη. Αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου